Vad är biotin? En kort uppfräschning av biotins betydelse för kroppen

Biotin, även känt som vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning. Det hjälper kroppen att omvandla mat till energi genom att vara en nyckelfaktor i flera enzymatiska reaktioner.

Biotin är också viktigt för hälsan hos vår hud, vårt hår och våra naglar. Brist på biotin kan leda till en rad hälsoproblem, t.ex. håravfall, hudproblem och sköra naglar.

För att tillgodose ditt biotinbehov är det viktigt att du hittar ett av de bästa biotin tillskotten på marknaden eller får i dig det via kosten. Lyckligtvis finns biotin i livsmedel, så det är möjligt att uppfylla dina behov genom en hälsosam och varierad kost.

Biotin i mat: En lista över de mest biotinrika livsmedlen

Biotin finns naturligt i en mängd olika livsmedel. För dem som vill öka sitt biotinintag genom kosten finns här en lista över några av de mest biotinrika livsmedlen:

 • Ägg: Äggulan är särskilt rik på biotin. Undvik dock att äta rå äggula eftersom den kan innehålla ett protein som binder biotin och hindrar kroppen från att absorbera det.

 • Lever och andra organiska köttslag: Dessa är några av de mest koncentrerade källorna till biotin. En portion lever kan ge en stor del av det rekommenderade dagliga intaget av biotin.

 • Nötter och frön: Mandlar, valnötter, solrosfrön och chiafrön är alla bra biotinkällor.

 • Sötpotatis: Förutom att sötpotatis är en utmärkt källa till betakaroten och fibrer innehåller den också en bra mängd biotin.

 • Spenat: Denna gröna bladgrönsak är inte bara rik på järn och kalcium, utan även på biotin.

 • Mejeriprodukter: Mjölk, ost och yoghurt innehåller alla måttliga mängder biotin.

 • Fisk: Sardiner och lax är särskilt bra biotinkällor.

Det är viktigt att notera att biotininnehållet i livsmedel kan variera beroende på odling, bearbetning och beredning. För att få i dig så mycket biotin som möjligt rekommenderas en varierad kost med mycket hela livsmedel.

Dagligt behov av biotin: Hur mycket biotin bör du få i dig dagligen för optimal hälsa?

Det dagliga behovet av biotin kan variera beroende på ett antal faktorer, bland annat ålder, kön, hälsotillstånd och livsstil. Det rekommenderas dock generellt att vuxna konsumerar mellan 30 och 100 mikrogram biotin dagligen för att bibehålla optimal hälsa. Här är några allmänna riktlinjer för dagligt biotinbehov baserat på ålder:

Spädbarn och småbarn
 • 0-6 månader: 5 mikrogram

 • 7-12 månader: 6 mikrogram

 • 1-3 år: 8 mikrogram

Barn i åldern
 • 4-8 år: 12 mikrogram

 • 9-13 år: 20 mikrogram

Tonåringar
 • 14-18 år: 25 mikrogram (30 mikrogram för gravida tonåringar och 35 mikrogram för ammande tonåringar)

Vuxna
 • 19 år och äldre: 30 mikrogram (35 mikrogram för gravida kvinnor och 35-40 mikrogram för ammande kvinnor)

Det är viktigt att notera att biotinbrist är sällsynt, men att vissa grupper, t.ex. gravida kvinnor, kan ha ett större behov av biotin. Om du funderar på att ta ett biotintillskott är det alltid en bra idé att rådfråga en läkare för att säkerställa att du får rätt dos och för att undvika potentiella biverkningar.

Tecken på brist på biotin: Symtom och konsekvenser av otillräckligt intag av biotin

Även om biotinbrist är sällsynt kan det uppstå under vissa omständigheter och kan leda till ett antal hälsoproblem. Att känna till tecknen på biotinbrist kan hjälpa till med tidig upptäckt och behandling. Här är några av de vanligaste symptomen och konsekvenserna av otillräckligt biotinintag:

 • Hudproblem: Ett av de första och mest synliga tecknen på biotinbrist kan vara hudproblem som eksem, rodnad och torr hud.

 • Håravfall: Biotin spelar en viktig roll för hårväxten. Brist kan leda till tunnare hår, håravfall och till och med alopeci, ett tillstånd där håret faller av i små fläckar.

 • Sköra naglar: Naglarna kan bli sköra, tunna och lätta att bryta, vilket är ett annat tecken på möjlig biotinbrist.

 • Neurologiska symtom: I allvarliga fall kan biotinbrist leda till neurologiska symtom som trötthet, depression, hallucinationer och stickningar i armar och ben.

 • Muskelsmärta: Vissa personer med biotinbrist kan uppleva muskelsmärta eller muskelkramper.

 • Matsmältningsproblem: Biotin är viktigt för ämnesomsättningen och brist kan leda till symtom som illamående, diarré och buksmärtor.

 • Högt kolesterol: Biotinbrist kan också påverka kolesterolnivåerna och öka risken för hjärtsjukdomar.

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du kontaktar en läkare eller nutritionist. De kan rekommendera tester för att avgöra om du har biotinbrist och vägleda dig om lämpliga behandlingsalternativ.

Balans i kosten: Tips för att införliva biotinrika livsmedel i din dagliga kost

För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med biotin via kosten är det viktigt att ha en varierad och balanserad kost. Här är några tips för att införliva biotinrika livsmedel i din dagliga kost:

 • Variera frukosten: Börja dagen med en hälsosam frukost som innehåller ägg, fullkornsprodukter och mejeriprodukter. På så sätt får du i dig en bra dos biotin redan från början av dagen.

 • Smarta mellanmål: Välj nötter och frön som ett hälsosamt mellanmål. De är inte bara rika på biotin, utan även på andra viktiga näringsämnen och nyttiga fetter.

 • Inkludera grönsaker i varje måltid: Grönsaker som spenat och sötpotatis är bra källor till biotin. Försök att inkludera dem i dina huvudmåltider, antingen som tillbehör eller som en del av huvudrätten.

 • Välj fisk regelbundet: Fisk som lax och sardiner är inte bara bra källor till omega-3-fettsyror, utan även till biotin. Försök att få i dig fisk minst två gånger i veckan.

 • Undvik processade livsmedel: Processade livsmedel innehåller ofta mindre näringsämnen än hela livsmedel. Välj färska ingredienser när det är möjligt så att du får ut så mycket som möjligt av din kost.

En balanserad kost är nyckeln till en god hälsa. Biotin är ett viktigt vitamin som spelar en central roll i många av kroppens funktioner.

Genom att vara medveten om vilka livsmedel som är rika på biotin och införliva dem i din dagliga kost kan du se till att du får i dig den nödvändiga mängden av detta viktiga vitamin. Kom alltid ihåg att lyssna på din kropp och rådfråga en läkare om du har några funderingar kring ditt biotinintag eller din kost i allmänhet.

Källor:
Folkhälsomyndigheten
Livsmedelsverket

Biotin i mat

Ofta ställda frågor

Biotin, även känt som vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som spelar en viktig roll i kroppens ämnesomsättning. Det hjälper till att omvandla mat till energi och är viktigt för hälsan hos hud, hår och naglar.

Några av de mest biotinrika livsmedlen är ägg (särskilt äggulan), lever, nötter och frön (som mandel och solrosfrön), sötpotatis, spenat, mejeriprodukter och vissa fiskar som lax och sardiner.

Tecken på biotinbrist kan vara hudproblem (som eksem och rodnad), håravfall, sköra naglar, trötthet, muskelsmärta, neurologiska symtom som depression och stickningar i armar och ben.

Det rekommenderade dagliga intaget av biotin varierar beroende på ålder, kön och livsstil. I allmänhet rekommenderas att vuxna intar mellan 30 och 100 mikrogram biotin dagligen. Det är dock alltid en bra idé att rådfråga en läkare för individuella rekommendationer.

Även om biotin i allmänhet anses vara säkert kan överdrivet intag i sällsynta fall orsaka biverkningar som hudutslag, matsmältningsproblem och insulinutlösning. Det är viktigt att följa rekommenderade doser och rådfråga läkare om du överväger att ta en hög dos biotintillskott.